Norsk sjømat skal glitre under Bocuse d’Or Europe 2024

Foto: GL events.

Bocuse d'Or Europe og Norway Seafood Festival skjer parallelt i mars 2024, og Trondheim blir et viktig utstillingsvindu for norsk sjømat.

18.12.2023

Når EM i kokkekunst går av stabelen, skal mesterkokkene få bryne seg på blant annet lokal sjømat.

– Fordi det brukes lokale råvarer, vil Bocuse d’Or Europe gi lokale sjømatprodusenter sjansen til å få vist seg fram. Matinteresserte fra inn- og utland vil trekkes mot Trondheim i mars, sier prosjektleder May Britt Hansen i Bocuse d’Or Europe 2024. 

Arrangementet er lagt til mars måned hvor sjømaten i Norge og Trøndelag er på sitt beste. Tørrfisk fra Tromsø, skrei fra Lofoten og kamskjell fra Seashell på Frøya er plukket ut som råvarene når 20 stjernekokker skal konkurrere i sjømat-kategorien.

Viktig utstillingsvindu
Samtidig som Europafinalen kommer til Trondheim arrangeres andre utgave av Norway Seafood Festival i byen. Festivalen er Norges store mønstring av norsk sjømat i Norge, og skal gjennom ulike aktiviteter og arrangement være en pådriver for å spre kunnskap og engasjement om fremtidens viktigste matressurs. Festivalen arrangerer blant annet sjømatmarked hvor Norges beste sjømatprodusenter presenterer sine produkter.

– Vi forventer at 50-100 matjournalister fra hele verden kommer til Trondheim. I tillegg vil mat-entusiaster og kokker være til stede og bli viktige ambassadører for norsk sjømat. Det blir en sjelden mulighet for sjømatprodusenter til å vise seg frem for et stort publikum, sier Hansen.

Stolthet og rekruttering
At verdens viktigste kokkemesterskap har norsk sjømat på menyen, mener Hansen har stor betydning for selvfølelsen til lokal sjømatnæring.

– Verdens beste sjømat kommer fra Norge, og Trøndelag har et unikt artsmangfold. Vi har all grunn til å slå oss på brystet og kalle oss verdens beste sjømatnasjon. Stolte folk i næringa er helt nødvendig for å sikre god rekruttering.

Hun håper næringa forvalter arven etter Bocuse d’Or Europe 2024 godt. At Norway Seafood Festival legges til mars er et smart grep. Trøndelag er et eksotisk reisemål for utenlandske turister når vi har vinter med islagte fjorder, snø og sjømaten er på sitt beste. Dette må vi fortsette å fortelle for å sikre at Trøndelag bevarer sin posisjon som turistmål og matdestinasjon, avslutter Hansen.