Matmanifest-utfordring på sjømatfestivalen

Foto: Strinda vgs

Strinda Videregående Skole har i en årrekke arrangert Matmanifestdagen og elevene ved restaurant- og matfag bidrar med sine kokke-kunster.

01.03.2023

Den 2. mars utfordres alle 9. klassinger i Trøndelag til å lage sjømatmiddag.

Hvert år siden 2012 har Strinda Videregående Skole i Trondheim markert Matmanifestdagen den 8. februar. Dagen feirer det trønderske matmanifestet, og skolen har vært en viktig pådriver for initiativet. Nå har de også fått med seg ungdomskolene til å markere trønderske mattradisjoner.   

– I år markerte vi dagen sammen med Rosenborg ungdomsskole, hvor elever i 9. og 10.- klasse laget og serverte skrei og blåskjell til hele 200 elever på 10. trinn. Geitmyra Credo stod for oppskrifter og veiledet elevene med velsmakende og næringsrik lunsj, sier Geir-Rune Larsen, avdelingsleder ved restaurant- og matfag ved Strinda Videregående Skole.

Skal inspirere  

Som en forlengelse av markeringen den 8. februar, har elever på 9. trinn i Trøndelag fått et annerledes oppdrag; under Norway Seafood Festival den 2. mars utfordres elevene til å lage en sjømatmiddag til familien eller venner og gjerne med inspirasjon fra Matmanifestdagen.

– Vi ønsker at ungdom skal spise mer fisk og sjømat. Råvarene fra havet er bra for helsa, rimelige og ikke minst bærekraftig, sier Larsen.

Geitmyra Credo er et matkultursenter for barn, og har siden oppstarten i 2011 jobbet for å gi barn og unge tilgang til gode matopplevelser. Senteret tilbyr blant annet skoleundervisning i mat og helse, kurs for barnehager og har en pedagogisk kjøkkenhage.

– Vi er opptatt av at den oppvoksende generasjonen skal få et bevisst forhold til hva de spiser. Vi bygger læringen på kortreiste, gode og tilgjengelige råvarer i sesong, sier Trond Åm, daglig leder ved Geitmyra Credo i Trondheim.

Han håper middags-utfordringen vil sette fokus på hvor godt og enkelt sjømat kan lages.

– Menyen som er foreslått skal inspirere til å ta i bruk hvit fisk og blåskjell. Over halvparten av alle blåskjellene vi spiser i Norge kommer fra Trøndelag. Blåskjell er en av de rimeligste og mest anvendelige råvarene fra fjorden vår, og kan tilberedes på mange kreative mange måter, sier Åm.

Ta utfordringen og bli med i trekningen av flotte premier! Slik kan du vinne:

Post bilde av retten du lager og bruk #norwayseafoodfestival2023. Det blir trukket syv vinnere.  

Premiene er:
-Kokebok fra Lerøy
-Forkle fra Lerøy
-Fem kinobilletter

Konkurransen er et samarbeid mellom Norway Seafood Festival, Geitmyra Credo, Trøndelag Fylkeskommune, Lerøy og Meny.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert på hva som skjer på Norway Seafood Festival!
Nyhetsbrev – Norway Seafood Festival