Fra rogn til tallerken  

Foto: SeeSalmon

På SeeSalmon kan besøkende blant annet dissekere laks, studere lakselus og øve på båtknuter.

17.02.2023

Et besøk på kunnskaps -og visningssenteret SeeSalmon i Trondheim gir unik innsikt og forståelse om havbruk, det marine miljøet og bærekraft.

– Publikum blir mer nysgjerrig på næringa etter å ha vært her på omvisning, sier marinbiolog Marthe Bårdsen.

Hun er formidlingsleder på senteret, og tar imot skolegrupper, familier og turister for å vise og fortelle om reisen laksen har fra rogn til mat på tallerkenen.

– Noen kommer med svært lite kunnskap, og vet knapt hva en merd er. Andre kommer selv fra næringa og er oppvokst på merdkanten. Vår oppgave er å forstå hvem gjesten er og tilpasse opplegget etter kunnskapsnivået hos den enkelte.

Senteret ligger rett ved Trondheimsfjorden på Brattøra, og ble åpnet i 2020. Utstillingen baserer seg på at gjestene skal være aktive deltakere.

– Besøkende kan dissekere laks, studere lakselus og øve seg på båtknuter. Spillet «ett år i merden» tar deg med inni hverdagen på et oppdrettsanlegg, hvor man blant annet skal ta beslutninger rundt behandling av lakselus, økonomi og fôring av laksen, forteller Bårdsen.

En næring for alle

Bårdsen forteller at ungdom blir inspirert til å jobbe i næringa etter å ha besøkt utstillingen.

– Lakseoppdrett omfatter bokstavelig talt et hav av ulike kunnskapsområder. Næringa trenger biologer, folk som kan jus og havrett, ingeniører og veterinærer, for å nevne noe. En historie jeg liker å dele, er om eleven som besøkte utstillinga. Han var lidenskapelig opptatt av insekter, men usikker på hvordan han kunne bruke denne interessen i yrkeslivet. SeeSalmon ønsker å formidle ny forskning, og kunne derfor fortelle at det skjer store endringer i havbruksnæringa hvor insekter spiller en viktig rolle i å utvikle bærekraftig fiskefôr.

SeeSalmon er også opptatt av å fortelle om utfordringene oppdrettsnæringa står ovenfor.

– Norge opplever et lakseeventyr, men det har kostnader for miljø og natur. Lakselus og en truet villaks er et alvorlig problem, men heldigvis utvikles stadig ny og bedre teknologi for å løse dette, avslutter Bårdsen.

Vil du oppleve SeeSalmon?

Senteret tar imot grupper for omvisning under Norway Seafood Festival. Det blir gratis inngang for alle 2.- 4. mars.

Påmelding til undervisningsopplegg med formidlingsleder gjøres på e-post post@seesalmon.no senest to dager før ønsket tidspunkt.

Vanlig omvisning med vert krever ikke påmelding.

SeeSalmon – Norway Seafood Festival

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert på hva som skjer på Norway Seafood Festival!
Nyhetsbrev – Norway Seafood Festival