Barnas Sjømatfestival i Bakklandet Barnehage
26.03.2025
Tirsdag 25. mars arrangerte Bakklandet Barnehage en egen versjon av Barnas Sjømatfestival i sammenheng med Norway Seafood Festival som er denne uken. Arrangementet er et samarbeid mellom Bakklandet Barnehage, Fiskesprell og Norway Seafood Festival (Oi! Trøndersk Mat og Drikke).
– Det er utrolig viktig for oss at barna skal ha et sunt og ordentlig kosthold, og fisk er en viktig del av dette. Vi satser derfor på dette arrangementet for å skape positive assosiasjoner til sjømat fra ung alder, som de forhåpentligvis tar med seg videre i livet, sier Line Karlsen, daglig leder i Bakklandet Barnehage.
Norway Seafood Festival ble startet opp av Stiftelsen Nor-Fishing i 2023 for å øke sjømatkonsumet hos forbrukere, hvor barn har vært en viktig målgruppe. Oi! Trøndersk Mat og Drikke har tatt over festivalen fra 2025, men fokuset på barn og barneaktiviteter er selvfølgelig med videre.

29. og 30. mars arrangeres det Sjømatmarked på Clarion Hotel Trondheim, med flere gratis aktiviteter for barn, som marin mini-lab med NTNU og Vitensenteret, og besøk av Eliasbåten. I tillegg arrangeres det utedag på Brattøra for barnehagene som er del av Trondhjems Asylselskap.
Feirer sjømat hele uken
Bakklandet Barnehage setter fokus sjømat hele festivaluken, med ekstra mange aktiviteter denne dagen. I tillegg til mange spennende aktiviteter, ble det også servert nydelig, sunn mat med fisk. Blant annet fikk barna servert hjemmelaget makrell i tomat, tunfisksalat, hjertefiskekaker, lapper med rogn og selvfølgelig også vafler (det var tross alt vaffeldagen).

I tillegg til mange mindre aktiviteter, hadde de ordnet fire hovedstasjoner med aktiviteter for barna denne dagen:
Stasjon 1: Ta og føl på ekte sjødyr
Rune Sandø fra Fiskesprell tok med seg både hyse, torsk, uer og kreps som barna fikk ta på. Dette syns de var spennende og de aller fleste var gira på å få kjenne på fiskene, noen ville til og med holde i fiskehjerte og ta på fiskenes øyne. Rune forklarte dem også hvorfor det er så viktig å spise fisk, med at “Det gjør at hjernen og hjertet vårt blir glad.

Stasjon 2: Fisketur ved klatrestativet
Under klatrestativet befant det seg en hjemmelaget sjø laget av stoff. Denne var pyntet med ekte kamskjell og laminerte fisk og sjøstjerner, som barna selv hadde fargelagt. Det var også laget fisker av piperensere og det var disse som skulle fankes ved hjelp av magnet på krabbefiskestang. Barna fikk så velge om de ville stå oppe i klatrestativet eller nede ved “sjøen” mens de fisket.

Stasjon 3: Sanserommet
Barnehagens gapahuk ble gjort om til det som ble kalt “Sanserommet”. Her kunne barna se video av dyreliv i havet, for eksempel maneter og hvaler, samtidig som de kunne ta på ekte sjøgress og blåskjell. De fikk altså bruke både syn, lukt og berøring for å få en følelse av å være under havoverflaten.

Stasjon 4: Padletur på ‘havet’
På siste stasjon fikk barna følelsen av å være ute til havs uten å i det hele tatt forlate barnehagen. De fikk redningsvest og årer, så fikk de gå ombord i en kano. Det ble spilt bølgelyder på høyttaler og en av de ansatte gynget kanoen forsiktig, for å få den ekte sjø-opplevelsen.
– Jeg fisker makrell, roper en av barna. De ansatte konkluderer med at kanoen nok er i kurs mot Frøya.
