Sjømat 2024 – sjømatens fremtid

Foto: Norway Seafood Festival

Konferansen Sjømat 2024 står på festivalprogrammet til Norway Seafood Festival. Konferansen skal i år svare på hvorfor sjømatkonsumet går ned, og hvilke grep som kan snu trenden.

06.03.2024

Landets ledende forskningsmiljø og næringsliv møtes på Sjømat 2024 under Norway Seafood Festival. – En spennende konferanse om et utfordrende tema, sier leder i NTNU Food Forum Eva Falch.

Konferansen er del av programmet til Norway Seafood Festival i mars. Temaet i år er sjømatens fremtid. Sjømatkonsumet går ned, og spesielt blant barn og unge. Under Sjømat 2024 stilles de vanskelige spørsmålene om årsakene til utviklingen, samt hvilke grep som kan snu trenden. Sjømatens fremtid er et samarbeid mellom Norway Seafood Festival, NTNU Food Forum og Næringsforeningen i Trondheimsregionen.

-Norge har verdens beste sjømat og er i toppen internasjonalt i sjømatkonsum. Likevel daler sjømatkonsumet. Det er alvorlig både med tanke på folkehelse og bærekraft. En av hovedmotivasjonene for meg og flere av oss i NTNU til å engasjere oss i dette er bekymringen rundt hva lavt sjømatkonsum til yngre vil ha å si for folkehelsen på sikt, sier Falch som har vært med i planleggingen av den årlige konferansen.

Fisk i kostholdet er viktig av flere grunner og spesielt for å få tilstrekkelig med marine fettsyrer. Disse fettsyrene er viktige for et velfungerende hjerte og karsystem. I tillegg bidrar fisk og sjømat til god hjernehelse.

-Vi vet også at vi må ta i bruk enda mer av havets råvarer for å dekke fremtidige behov for mat. Sjømat 2024 vil presentere mange ulike perspektiver som kan hjelpe oss å snu den negative utviklingen av sjømatkonsumet, sier Falch.

Innsikt er løsningen
Aktører fra næringsliv og forskning deltar på konferansen og bidra med sine perspektiver. Omdømme, forbrukerinnsikt og bærekraft er blant temaene som konferansen skal dreie seg rundt. I tillegg skal Sjømat 2024 ta for seg myter knyttet til sjømat og belyse hvordan det jobbes med innovasjon og formidling for at flere skal velge sjømat.

-Det store spørsmålet om hvordan øke sjømatkonsumet har flere svar. Ved å invitere hele verdikjeden vil konferansen gi verdifull innsikt om hvorfor vi spiser, og hvorfor vi ikke spiser sjømat. Den mest spennende diskusjonen er likevel hvordan denne innsikten og erfaringene kan forvaltes. Dette tror jeg konferansen vil levere sterkt på, mener Falch.

Torstein Langeland, bærekraftsansvarlig og næringsutvikler i Næringsforeningen i Trondheimsregionen, mener det er helt riktig at den nasjonale konferansen om sjømatens fremtid legges til Trøndelag.

– Det er naturlig å ha en nasjonal sjømatkonferanse i Trondheim, i samme uke som Norway Seafood Festival og europamesterskapet i kokkekunst – Bocuse d’Or – fyller byen med aktivitet. Med verdensledende forskere og innovatører, fiskeri- og havministeren, influensere og næringslivstopper på plass, ligger det an til å bli den beste sjømatkonferansen så langt. Her er det bare å kjenne sin besøkelsestid, sier Langeland.

Stiftelsen Nor-Fishing er arrangør av Norway Seafood Festival.  

Daglig leder Kristian Digre er fornøyd med at konferansen er en del av festivalprogrammet.

– Vi er opptatt av å koble forskning og næring med festivalopplevelser. Dette skaper gode rammer for lærerik og spennende kunnskapsdeling og innsikt, avslutter Digre.

Registrer deg for konferansen her