Fra rampa til ganen

Foto: Måltidskultur

Kokk Inge Johnsen er ildsjelen bak Måltidskultur. Under sjømatfestivalen skal han sammen med Produksjonskjøkkenet i Trondheim servere kortreist laks til alle sykehjem og hjemmeboende i Trondheim.

23.02.2023

Norway Seafood Festival skal markeres på alle byens sykehjem. 3. mars skal Trondheim Produksjonskjøkken og Måltidskultur sørge for at laks står på bordet hos alle sykehjem i Trondheim kommune.

– Måltidet skal være et høydepunkt, ikke bare et holdepunkt, sier prisbelønnet kokk, ildsjel og eier av Måltidskultur Inge Johnsen.

Måltidskultur tilbyr veiledning og produktutvikling, og holder foredrag til bedrifter som skal skape og lage rettferdig måltid i det offentlige rom. Under Norway Seafood Festival skal Måltidskultur, sammen med Produksjonskjøkkenet i Trondheim, servere kortreist laks til alle sykehjem og hjemmeboende eldre i kommunen.

Johnsen har kalt ideen «fra rampa til ganen», og han ønsker å fortelle den gode historien om fiskemiddagen; fra råvaren står på rampa på produksjonskjøkkenet, går igjennom produksjon og distribusjon og frem til sykehjemmet. Han mener det er viktig at folk forstår hvor mange som er sving for å gi eldre gode og næringsrike måltider.

– Det har vært mye negativ omtale rundt hvordan eldre har det. Måltidskultur ønsker å skape begeistring og spre kunnskap rundt måltidene som kommer fra produksjonskjøkkenet til sykehjemmet. Vi ønsker å anerkjenne alle de dedikerte kokkene og pleierne som står på hver dag for å skape gode måltidsopplevelser.

Sjømat er rettferdig

Måltidskultur mener at mat skal være mer enn påfyll. Johnsen er opptatt av å servere velsmakende måltid som kan nytes sammen, og dermed bidra til god fysisk og psykisk helse.

– I tillegg er vi opptatt av at måltidet skal være rettferdig. Et måltid er rettferdig når det gir lite avtrykk på miljøet og er økonomisk tilgjengelig for alle. Sjømat er alt dette; det er en rimelig råvare vi har masse av og som er bra for helsa vår. Fremtidas matressurser ligger i havet, sier Johnsen.

Han er glad for at Norway Seafood Festival også kan oppleves på sykehjemmene der folk bor.

– Jeg har jobbet tett på eldre og pleietrengende. De har ofte verken helse eller motivasjon til å ta turen ut for å ta del i det som skjer. Det er inkluderende og sosialt at festivalen flytter inn på sykehjemmene. At sjømatfestivalen ikke bare foregår på stjernerestauranter bidrar til at enda flere får oppleve den fantastiske sjømatregionen Trøndelag er, avslutter Johnsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert på hva som skjer på Norway Seafood Festival!
Nyhetsbrev – Norway Seafood Festival